Försäljning av patenterade produkter?


– Vi har fått ett patent, så nu kan vi börja sälja!

Känner du igen tankegången?

Det kan absolut vara så att tiden är kommen. Stort grattis till er! Men det är också väldigt vanligt att patentinnehavare i sin iver går lite för fort fram. – Hold your horses, säger vi!

Ett patent ger dig ensamrätt till din uppfinning, men det innebär inte automatiskt att du får lov att sälja eller tillverka den. Det kan nämligen finnas andra aktörer som sitter på rättigheter som hindrar dig. Ensamrätten som ett patent medför är en så kallad negativ rättighet. Det innebär att du kan hindra andra från att utöva uppfinningen, men ett patent ger dig inte den positiva rätten att själv utöva uppfinningen. En aning komplicerat kanske, så låt oss titta på ett exempel.

Herr Hansson har, i en hypotetisk värld där innovationen inte kommit så långt, uppfunnit en dörr med ett handtag. Detta har Herr Hansson fått patent för. Några månader senare har Herr Thyresson insett att det hade varit bra om man kunde hindra andra från att öppna den där dörren, så Herr Thyresson sätter dit ett lås på dörren. Herr Thyresson tar patent på sin nya dörr med ett handtag och lås, och tänker att han nu kan lansera den på marknaden – det finns ju många som vill ha en dörr med lås – men det får Herr Thyresson inte göra. Trots att Herr Thyresson har patenterat sin nya dörr, får han inte tillverka eller sälja den då den gör intrång i Herr Hanssons patent. Herr Thyressons produkt täcks ju av Herr Hanssons patent då den faktiskt är en dörr med ett handtag, även om den därtill har ett lås.

Även om detta exempel såklart är en aning förenklat, belyser det en viktig aspekt: även om ni har fått ett patent för er uppfinning så måste ni fortfarande förhålla er till de rättigheter som andra aktörer besitter. Det kan nämligen finnas någon annan som sitter på ett patent som ni gör intrång i genom att kommersialisera er produkt. Det är därför viktigt att alltid hålla koll på vilka rättigheter som finns registrerade, och hur de påverkar era möjligheter att sälja er produkt. Ett sätt att göra detta är genom en så kallad Freedom to Operate-undersökning (FTO-undersökning) som tittar på vilka rättigheter som finns inom teknikområdet och vilket skyddsomfång de har.

Innan ni lanserar er produkt på marknaden bör ni alltså säkerställa att ni faktiskt får lov att tillverka, marknadsföra, och sälja den. Hör av er till någon av våra patentkonsulter så hjälper vi er med just det.

Till fler nyheter

Kontakta oss