Nalle Puh – Vad händer med upphovsrätten?

Den 18 januari är det internationella Nalle Puh-dagen. Det välkända verket om den honungsälskande nallebjörnen Nalle Puh av A.A Milne är skyddat av upphovsrätt i Europa och var skyddat i USA av upphovsrätten fram till tolvslaget 2021–2022. Då blev sagoboken äldre än 95 år och verket blev därmed allmänt tillgängligt enligt den amerikanska upphovsrättslagstiftningen.

Den 15 februari 2023 är det premiär för filmen ”Winnie The Pooh: Blood and Honey”. Det är en film i en HELT annan anda än den vi är vana att se den omtyckta nallebjörnen i. Även om upphovsrätten till den ursprungliga boken har löpt ut i USA så har The Walt Disney Company, som numera är innehavare av rättigheterna till Nalle Puh, bland annat varumärkesskydd för namnet ”WINNIE THE POOH”. Frågorna vi ställer oss är därför, vad har Disney gjort? Kommer Disney att försöka stoppa filmen? Och vad kommer bolaget bakom filmen att göra? Kommer de att ändra på filmens titel?

Till skillnad från upphovsrätten (som enligt svensk lagstiftning gäller från skapandet och fram till 70 år efter upphovsmannens död) kan man genom varumärkesskydd få ett evigt skydd för ett varumärke, så länge man använder varumärket. Såväl Disney som andra film- och dataspelsbolag förlitar sig således inte enbart på den ändliga upphovsrätten utan innehar även kompletterande skydd genom varumärkesregistreringar för flera välkända karaktärer, däribland Nalle Puh, för att på sätt försäkra sig om ensamrätten till dessa karaktärer.

Tycker du att det är rätt att göra en skräckfilm av Nalle Puh?

Vilken är din favoritkaraktär i Nalle Puh-sagorna?

Till fler nyheter

Kontakta oss