Proteiner – vänner eller fiender? 3/2

sara_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till årets första lunchföredrag i vår serie LYFT BLICKEN! Denna dag ger Lundaprofessorn Sara Snogerup Linse insyn i forskarvärlden med fokus på vetenskap om proteiner och dess samverkan med varandra.

Proteiner finns överallt i våra kroppsvätskor och organ där de hjälper oss att tänka och röra på oss. Samverkan mellan proteiner ligger bakom många livsavgörande processer i vår kropp. Fysikalisk-kemiska studier avslöjar vilka krafter som styr denna samverkan och balansen mellan olika processer. Men samverkan mellan proteiner kan också leda till sjukdomar. Då blir proteinerna våra fiender. Sara är professor i fysikalisk kemi och molekylär proteinvetenskap vid Lunds universitet. Hon har varit med och kartlagt hur proteinet amyloid-beta aggregerar – en viktig mekanism som tros vara kopplad till Alzheimers sjukdom.

Dagen bjuder också på en kortfattad inblick i hur ny vetenskap och banbrytande innovationer inom kemi kan leda till Nobelpris! Eventet är kostnadsfritt och du är välkommen att ta med en kollega.

Registreringen påbörjas kl 11:15 och föredraget drar igång ca kl 12:00. Innan dess bjuder vi på matiga wraps. Vi ses den 3 februari på Medicon Village i Lund. Gå in i entrén vid Inspira och upp till Gamla Gästmatsalen på 2:a våningen.

Platserna är begränsade och det är först till kvarn som gäller.

Varmt välkomna!

 

Till fler nyheter

Kontakta oss