Vågar vi vänta med att skydda våra idéer?

Nystartade företag har i regel väldigt mycket att göra och en förhållandevis tunn plånbok. Hur ska man då göra för att få tid och pengar att räcka till, speciellt i de inledande stadierna av sin etablering? Kan man vänta med att skydda sina immateriella tillgångar?

Jakob Broman jobbar som patentingenjör hos oss och vi har bett honom resonera just kring de här frågorna:

Det är oftast inte en så klok idé att vänta. Det kan gå bra ett tag. Ja, för vissa företag går det bra väldigt länge – men det för också med sig stora risker. När väl någon annan börjar dra nytta av allt ert arbete och kopierar era idéer kommer ni troligtvis ångra att ni inte skyddat era immateriella tillgångar i ett tidigt skede. Dessutom är det, i nästan alla fall, för sent att skydda sina produkter när de har blivit kommersiellt framgångsrika. Ett av de grundläggande kraven för patentskydd är just det att uppfinningen måste vara ny, alltså inte varit allmänt tillgänglig. Om ni redan har börjat marknadsföra och sälja er uppfinning kan ni alltså inte längre patentskydda den. Med andra ord kan det vara en dålig idé att vänta tills ni är större och mer etablerade.

Oavsett vilken plånbok ni besitter, eller vilket stadie ni befinner er i, finns det vissa fundamentala tillgångar som ni verkligen borde skydda. Vi pratar om ”det” kring vilket ni kan komma att bygga mer eller mindre hela er verksamhet. För vissa företag är ”det” en revolutionerande uppfinning, för en del är ”det” ett unikt varumärke och för andra är ”det” en riktigt snygg produktdesign. Om ni tidigt säkerställer att dessa tillgångar är skyddade så har ni investerat i framtida trygghet och möjligheter. Det kan handla om patent, varumärkesskydd eller designskydd, och inte allt för sällan en kombination av dem.

Med det sagt kan det såklart vara svårt för en startup att skydda allt i början. Det gäller att investera sina pengar klokt, att ha en tydlig strategi och att prioritera smart. När ni sedan vuxit till er lite kan ni följa upp med kompletteringar för att bredda er IP-portfölj.

Jag kan hjälpa er att få koll på de viktigaste tillgångarna ur ett immaterialrättsligt perspektiv!

Maila mig gärna på jakob.b@hanssonthyresson.se för en första kontakt.

Till fler nyheter

Kontakta oss